Wanneer krijg ik mijn vakantiegeld uitbetaald?

Wanneer krijg ik mijn vakantiegeld uitbetaald? Hoe hoog is het vakantiegeld? En hoeveel belasting betaal ik over mijn vakantiegeld? Lees alle veelgestelde vragen over het vakantiegeld en krijg direct antwoord! Of je nu als uitzendkracht of vaste medewerker werkt, check waar je recht op hebt.

Geschatte leestijd: 3 minuten
Wanneer krijg ik vakantiegeld? Je leest het hier!
Klaar voor een nieuwe uitdaging?
Check de vacatures 👋

In welke maand ontvang ik vakantiegeld?

De meeste werknemers ontvangen hun vakantiegeld in de maand mei. Dit is wettelijk zo geregeld, maar het kan variëren als er andere afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst of binnen de geldende CAO.

In sommige gevallen kiezen werkgevers ervoor het vakantiegeld in juni uit te betalen of zelfs gespreid over het jaar. Voor de exacte maand van uitbetaling in jouw situatie is het het beste om je arbeidsovereenkomst te raadplegen of navraag te doen bij je HR-afdeling.

Wanneer krijg ik het vakantiegeld als uitzendkracht?

Ook als je als uitzendkracht werkt, geldt dat je over het algemeen in mei het vakantiegeld ontvangt. Het kan zijn dat er gekozen is voor 'periodieke uitbetaling' van het vakantiegeld en andere reserveringen. Als dat het geval is, wordt het gespaarde vakantiegeld direct of periodiek, samen met het reguliere loon, uitbetaald.

Hoe hoog is het vakantiegeld?

Voor zowel vaste medewerkers als uitzendkrachten in Nederland is het vakantiegeld wettelijk vastgesteld op minimaal 8% van het bruto jaarsalaris. Dit percentage kan hoger zijn als dit in de CAO of arbeidsovereenkomst is vastgelegd.

Werkgevers mogen meer dan 8% vakantiegeld geven, maar niet minder. Een uitzondering geldt voor werknemers die meer dan drie keer het minimumloon verdienen; in dat geval kan een lager percentage schriftelijk worden vastgelegd.

Voor specifieke details raadpleeg je je arbeidsovereenkomst of CAO. Let op: vakantiegeld wordt in de CAO of arbeidsovereenkomst ook wel 'vakantiebijslag' , 'vakantietoeslag', 'vakantietarief', of 'vakantie-uitkering' genoemd.

Kennismaken met SkyHire

Nieuwste vacatures

Alle vacatures bekijken

Blijf op de hoogte