SmartPort Summit Circulaire Haven Rotterdam 2023: De Rotterdamse haven op weg naar circulariteit

Stap samen met Uitzendbureau SkyHire in de circulaire toekomst van de Rotterdamse haven! Ontdek onze ervaringen en inzichten van de SmartPort Summit 2023, waar abstracte ambities concreet werden en kansen voor een circulaire economie bloeiden.

Geschatte leestijd: 3 minuten
Behzad Fardibahry was namens logistiek uitzendbureau SkyHire aanwezig bij SmartPort Summit Circulaire Haven Rotterdam 2023.
Klaar voor een nieuwe uitdaging?
Check de vacatures 👋

Uitzendbureau SkyHire was ook dit jaar, dankzij de aanwezigheid van onze logistiek recruiter Behzad Fardibahry, vertegenwoordigd op de SmartPort Summit Circulaire Haven Rotterdam 2023, waar het centrale thema 'van abstracte ambities naar concrete kansen' luidde.

Deze summit belichtte de cruciale transitie van een lineaire naar een circulaire economie voor het voortbestaan van de Rotterdamse haven. Het doel was het omzetten van abstracte ambities naar concrete kansen en acties, waarbij we werden geïnspireerd door actuele circulaire praktijkvoorbeelden.

Keynote van Prof. Dr. Michael Braungart

De summit bevatte inspirerende presentaties, zoals de keynote van Prof. Dr. Michael Braungart, mede-grondlegger van het 'Cradle-to-Cradle' concept. Zijn filosofie, waarbij afval als bruikbaar product wordt beschouwd, veranderde onze manier van kijken naar (gebruikte) goederen en bood kansen voor een circulaire benadering.

Braungart benadrukte het belang van hergebruik van materialen in een oneindige cyclus, zowel in de natuur als in technische toepassingen.

Kansen en uitdagingen rond circulariteit

TNO presenteerde, in samenwerking met onder andere SmartPort, de tussentijdse resultaten van een inventarisatie van de huidige situatie en toekomstige ontwikkelingen.

Tijdens interactieve break-out sessies gingen we dieper in op actuele, circulaire praktijkvoorbeelden uit de Rotterdamse haven. We analyseerden de sterktes, zwaktes, kansen en uitdagingen van deze voorbeelden en onderzochten wat er nodig was voor opschaling en welke kennis nog ontbrak.

Verdiepende kennissessies

Het ochtendprogramma bestond uit diverse kennissessies. Zo was er een kennissessie die het effect van personeelstekorten op de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven belichtte.

Daarnaast werd er tijdens een andere kennissessie het belang van een robuuste en klimaatbestendige vaarwegverbindingen besproken, waarbij ook het belang van toekomstbestendige infrastructuur, evenals de rol van energietransitie in het brandstoffencluster werden besproken.

Later op de middag bood Roy op het Veld, freelance journalist en tot 2016 werkzaam voor het FD, inzicht in de complexiteit van het klimaat- en energievraagstuk en de invloed van geopolitieke ontwikkelingen op de samenleving en het bedrijfsleven. Zijn bijdrage gaf concrete handvatten voor de noodzakelijke transitie naar een circulaire haven.

Afsluitend panel met vertegenwoordiging vanuit overheid, kennisinstituten en bedrijfsleven

Ter afsluiting reflecteerden vertegenwoordigers van bedrijfsleven, overheid en wetenschap op de dag. Ze bespraken, aan de hand van diverse stellingen, de systeemverandering die nodig is voor een daadwerkelijke transitie en benadrukten de rol van diverse stakeholders.

De SmartPort Summit Circulaire Haven Rotterdam 2023 bood een diepgaand inzicht in de uitdagingen en kansen van de transitie naar circulariteit in de Rotterdamse haven.

Bij Uitzendbureau SkyHire streven we ernaar het voortouw te nemen, de opgedane kennis te delen en onze logistieke partners te stimuleren actie te ondernemen, om deze ambitieuze, maar essentiële, doelen te realiseren.

Kennismaken met SkyHire

Nieuwste vacatures

Alle vacatures bekijken

Blijf op de hoogte